تأليف كتاب

 

 از نظر برخي افراد، تأليف كتاب كاري دشوار است كه تنها از عهده تعدادي از انديشمندان برمي‌آيد. در مقابل، برخي نيز به سادگي دست به تأليف و انتشار كتاب مي‌زنند. آنچه اين افراد را در تأليف كتاب موفق مي‌كند، آگاهي از ملزومات، شيوه‌ها و تجربه‌هايي است كه اين امر مي‌طلبد. تأليف كتاب مي‌تواند امري ساده باشد مشروط بر آنكه راه و رسم تحقيق و نوشتن را بدانيم.

 تا كنون، صدها كتاب و مقاله به زبان فارسي انتشار يافته است كه در آنها اصول و شيوه نوشتن و چاپ كتاب به زبان ساده ارائه شده است. كافي است با مطالعه چند مورد از آنها دانش و مهارت خود را افزايش دهيم. اين منابع براي آناني نيز كه تا به حال كتابهايي را تأليف كرده‌اند، اما آثارشان از موفقيت چنداني برخوردار نبوده است مي‌تواند بسيار راهگشا باشد. آنچه در زير مي‌آيد سياهه برخي كتابها در زمينه راه و روش تأليف مي‌باشد. با جستجو در فهرست رايانه‌اي كتابخانه تحت موضوعهايي چون ”فن نگارش” و ”نويسندگي” مي‌توانيد به سياهه كاملي از اين‌گونه كتابها دسترسي يابيد.

1. حري، عباس. آئين نگارش علمي، ويرايش 2 .- تهران: دبيرخانه هيأت امناي كتابخانه‌هاي عمومي كشور، 1378

2. ياحقي، محمدجعفر و ناصح، محمدمهدي. راهنماي نگارش، ويرايش 4.- مشهد: به‌نشر، 1377.

3. مهرين، مهرداد. فن نويسندگي.- تهران: توسن، 1369.

4. سميعي، احمد. نگارش و ويرايش.- تهران: سمت، 1379.

5. طوسي، بهرام. هنر نوشتن و مهارتهاي مقاله‌نويسي، ويرايش 3.- مشهد: نشر تابران، 1378.

6. زيگل، ايزابل. هنر نويسندگي خلاق; ترجمه خداداد موقر.- تهران: پانوس، 1368.

      در اينترنت نيز سايتهاي زيادي وجود دارد كه همه اطلاعات لازم در زمينه‌ تأليف كتاب را به رايگان در دسترس قرار مي‌دهند. توجه به اين اطلاعات كه مراحل، ملزومات و ملاحظات گوناگون موردنظر در تأليف كتاب را همراه با مثالهاي مناسب ارائه مي‌دهد، مي‌تواند به نويسندگان كمك كند تا آنچه را كه در ذهن دارند به سادگي بر روي كاغذ يا رايانه آورده و براي انتشار آماده سازند. در اينجا چند نمونه از سايتهاي مناسب در زمينه تأليف كتاب معرفي مي‌شود:

1)                     سايت                                     http://wwww.Oreilly.com OREILLY      

        در اين سايت، گامهاي لازم براي تأليف و انتشار كتاب به صورتي سازمان يافته و در زمينه‌هاي زير تشريح شده است: آمادگي ذهني، شيوه تدوين طرح اوليه كتاب، فهرست مندرجات، زمان‌بندي تأليف، ابزارهاي لازم، نحوه تدوين قرارداد با ناشر، حق مؤلف، آئين نگارش و ويراستاري، طراحي و تصويرگذاري، صفحه‌آرايي، چاپ، استناددهي و بازاريابي كتاب.

 

 

2) سايت   

                                                               http://www.etaonlinereview.org.uk

ETA Online Revie     

         در اين سايت نيز نكات لازم به زبان ساده براي تأليف كتاب ارائه مي‌شود. همچنين، با ارائه گزينه‌اي با عنوان askprofessors.com امكان برقراري ارتباط با صاحبنظران فراهم مي‌شود.

 

 

3) برخي سايتها اطلاعات لازم براي تأليف كتاب در رشته‌هاي تخصصي را در دسترس قرار مي‌دهند. براي مثال، سايت                                                                                                                 www.Adlerbooks.com 

شيوه تأليف كتاب در حوزه علوم رايانه‌اي را قدم به قدم آموزش مي‌دهد.

 

منبع : http://www.um.ac.ir